SPEC OPS: THE LINE

Härrasmehed, tere tulemast Dubaisse…

Spec Ops: The Line

Mida ma oskan öelda? Vau… Püha püss ja vau.

Ma teadsin juba tänu internetis kulutulena liikuvatele kõlakatele, et tegemist ei ole tavalise “modernse” macho shooteriga. Sellist obadust munadesse aga ei osanud ma karta. Vahel väga harva, kui kuu ja tähed on õiges joones ning keegi kusagil ohverdab piisaval hulgal süütuid tütarlapsi, näeb ilmavalgust mõni selline mäng, mis võtab hingetuks, jätab sõnatuks ning pakub täiesti kordumatu elamuse. Spec Ops: The Line on selline mäng.

Seetõttu ei hakka ma seda “arvustust” kirjutama oma tavapärase struktuuriga, vaid kirjutan vahetust elamusest otse ja kohe. Ma lõpetasin mängu just nüüdsama (kõik erinevad endingud… jah see on shooter erinevate endingutega) ja lasen mulje redigeerimata ning raamimata välja.

Need, kes vähegi viimase kolme või enamgi aasta jooksul on shootereid mänginud, teavad enamvähem mida ühest shooterist oodata. Ameerika sõdurid lendavad heroiliselt ümber maailma ringi ning notivad hordide viisi kõike mis vähegi on hamburgerikultuurist erinev. Kogu kammaijaa juurde käivad eepilised stseenid kus sitta lendab igas ilmakaares, pilvelõhkujad varisevad kummuli ning üleüldist atmosfääri tuleks mõõta mitte õhuniiskuses vaid konsentreeritud testosteroonis elavhõbe.. pthui, fallose samba järgi. Mängudes kujutatud sõdurite hiigelmunadest on võibolla suuremaid vaid mõne vuntsid. (Im looking at you MW)

Sellisel mängumaastikul on iga uue kaasaegse shooteri ilmumine võrreldav mõne uue baritoniga kassikontserdis akna all. Jah see uus kõuts joriseb sutsu teist viisi aga antud hetkel oleks sa nõus kogu karja kasvõi oma läpakaga surnuks viskama kui see kuradi kisa varsti ei lõppe. Seda lootust, et mõni isane kass oskaks ilusasti laulda pole enam ammugi…

Enter Spec Ops: The Line

Esimesed paar kräunatust teeb ta täpselt nii nagu teised kõutsid. See on aga ainult gruppi märkamatult sulamiseks ning sinu üllatamiseks. Peale paari tundi mänguaega on selge, et midasgi on mäda. Mõned “eepilisemad momendid on küll olnud, kuid enamasti oleme me juba harjunud nägema vähemalt kuut kokku varisevat suurhoonet ning ühte peadpööritavat tagaajamist või lennuki/kopteri hädamaandumist jne. Ei meie sõdurid on ikka endiselt selles samas linnas (Dubai) ning ajavad ikka sama rahulikku joont… Lugu pähklikoores on järgmine: Dubaist on saanud tohutute liivatormide tõttu surmalõks kõigile, kes sealt õigel ajal välja ei pääsenud. Linna senisest hiilgusest on järgi vaid absurdsed klaasit kõrghooned, mida kõrbeliiv vaikselt kuid järjekindlalt neelab. Üks USA kolonel oma pataljoniga läks ellujääjaid välja evakueerima, kuid ei naasnud ja nüüd on tänu tormidele linna ümbritsemas raadiovaikus. Kolm Delta Force’i õunapirukat lähevad nüüd uurima, et mis värk on?

Muide sellel lool on kuulujärgi sama allikas, mis omaaegsel Vietnamisõja filmil Apocalypse NOW ja ohsa poiss kuidas seda on tunda.

Ma ei hakka kirjutama pikemalt sellest mis õudused neid kolme selli ees ootavad, aga piisab sellest:

Mäletate seda stseeni Modern Warfare 2’es, kus terroristiks maskeerunud USA sõdur pidi lennujaamas automaadis inimeste pihta täristama ja kõigi geimerite reaktsioon oli midagi stiilis: “OMG kui dark deep teema! Milline moraalne dilemma! Jne jne…” Isegi mängu tegijad olid nii vaimustuses oma võimest luua üks pisike hall ala, kus võisid tekkida teatavad eetilised küsimused, et nad panid mängule külge suisa hoiatuse ning võimaluse see peatükk vahele jätta…. Okei.. nii mäletate eks?

Spec Ops: The Line vaatas seda stseeni korra, kehitas õlgu ja läks veristas paar vastsündinud kassipoega lihtsalt selleks, et sellist pussywussyndust oma mälust kustutada.

Sõbrad, meil on tegemist mänguga, mis võtab kõik viimase aja shooterid enda ette rivvi, sülitab neile näkku kõnnib lihtsalt toast välja… Kuid teate mis on kõige vägevam? See mäng mitte ei sülita näkku ainult kõigile eelnevatele sellistele shooteritele, vaid ta sülitab näkku ka kõigile selliste shooterite fännidele. Mina nende hulgas muidugi.

Kellegi vaimsele ega füüsilisele tervisele ei ole eriti kasulik olla see kes ta tegelikult ei ole...

Kellegi vaimsele ega füüsilisele tervisele ei ole eriti kasulik olla see kes ta tegelikult ei ole…

Ma ei hakka pikalt rohkem heietama. Kel vähegi võimalik ning vähegi huvi. MÄNGIGE SEDA FUCKING MÄNGU I SHIT YOU NOT THIS IS THE SHIT!